|
2024-03-05 21:19:01, kedd
|
|
|
Az egyik leggyakoribb élelmiszer a világon nem más, mint a burgonya. Ez a táplálék az egész világon nagyon népszerű, és háború idején is gyakran csak ezt fogyasztották az emberek. Nem pusztán azért, mert többek között ez a táplálék volt elérhető, hanem azért is, mivel sok olyan tápanyagot tartalmaz, amely energiát biztosít az emberi szervezet számára.
Amennyiben rendszeresen fogyasztunk burgonyát, úgy biztosítani tudjuk a szervezet víz- és ionellátását. Ez azért van így, mivel a burgonya gazdag forrása a káliumnak. A legtöbb kálium a burgonya héjában és közvetlenül a héj alatt található.
A burgonya nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, B-vitaminokat, és a C-vitamin is megtalálható benne. Ez utóbbi egy antioxidáns, amely nagyon hatékony az immunrendszer erősítésében.
A burgonya javarészt, kb. 70-80%-ban vizet tartalmaz, így nagyszerűen hidratálja a testünket. Egészséges zöldségről van ugyan szó, de csak abban az esetben, ha semmit nem használunk az elkészítéséhez, például tejfölt, vajat, tejet vagy sajtot.
Egy könnyen emészthető táplálékról van szó, hiszen javarészt csak szénhidrátot tartalmaz, azonban ha sokat fogyasztunk ebből a zöldségből, akkor savasságot is okozhat.
Rostokban is bővelkedik, elősegíti a belek perisztaltikus mozgását, illetve megnöveli a gyomornedvek szekrécióját, ami megkönnyíti az emésztést. Mivel magas a rosttartalma, így megvédhet bennünket az olyan betegségekkel szemben, mint például a vastagbéldaganat. A rostos táplálkozással csökkenthető a koleszterinszint, így elkerülhetővé válnak a szívbetegségek.
A burgonya tehát C-vitaminban, B-komplex-vitaminokban, magnéziumban, foszforban, cinkben és káliumban is bővelkedik, éppen ezért ha nyers burgonyát összekeverünk mézzel és ezt arcpakolásként használjuk, akkor egy remek, bőrtápláló arcmaszkot kaphatunk. Az égési sérüléseket is nagyon hatékonyan gyógyítja, ugyanis csökkenti a gyulladást és elősegíti a gyorsabb gyógyulást.
A burgonya nagyon hatékony lehet a belső és a külső gyulladás csökkentésében. Míg a C-vitamin-tartalma csökkenti a szövetek gyulladását, addig a zöldségben található B6-vitamin és kálium a belekben kialakult gyulladást enyhíti. Azoknak is javasolható a fogyasztása, akiknek szájfekélyük van. Az ízületi gyulladásban és a köszvényben szenvedők számára is enyhülést hozhat ez a zöldség, azonban nagy mennyiségben fogyasztva - illetve hússal párosítva - fokozhatja mind az ízületi gyulladás, mind a köszvény tüneteit.
A magas vérnyomásnak számos oka lehet, beleértve a cukorbetegséget, a stresszt, a túlsúlyt, az elhízást, az emésztési zavarokat és a rossz étrendi választásokat. A burgonyában található rostok nemcsak a koleszterinszint, hanem a vérnyomás csökkentésében is segíthetnek. Káliumot is tartalmaz, amely értágítóként működik és részt vesz a magas vérnyomás csökkentésében.
Az agy megfelelő működése nagymértékben függhet a glükózszinttől, az oxigénellátástól, a B-vitamin-komplex szintjétől, bizonyos hormonoktól, az aminosavaktól, az omega-3 zsírsavaktól. A burgonya minden fent említett igényt kielégíthet, továbbá segíti a kognitív aktivitást, és az agy teljesítményét is fokozza.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: vastagbéldaganat, oxigénellátástól, koleszterinszint, cukorbetegséget, perisztaltikus, csökkentésében, szívbetegségek, arcpakolásként, glükózszinttől, teljesítményét, elkészítéséhez, táplálkozással, fogyasztották, összekeverünk, aminosavaktól, választásokat, nagymértékben, betegségekkel, immunrendszer, elkerülhetővé, vérnyomásnak, szekrécióját, gyomornedvek, megtalálható, magnéziumban, értágítóként, leggyakoribb, zsírsavaktól, mennyiségben, gyulladásban, vitaminokban, rosttartalma, csökkenthető, erősítésében, szájfekélyük, rendszeresen, egyik leggyakoribb, egész világon, táplálék volt, emberi szervezet, szervezet víz-, burgonya gazdag, legtöbb kálium, burgonya héjában, burgonya nagy, immunrendszer erősítésében, burgonya javarészt, könnyen emészthető, belek perisztaltikus, gyomornedvek szekrécióját, olyan betegségekkel, rostos táplálkozással,
|
|
|
|
egyik leggyakoribb, egész világon, táplálék volt, emberi szervezet, szervezet víz-, burgonya gazdag, legtöbb kálium, burgonya héjában, burgonya nagy, immunrendszer erősítésében, burgonya javarészt, könnyen emészthető, belek perisztaltikus, gyomornedvek szekrécióját, olyan betegségekkel, rostos táplálkozással, burgonya tehát, égési sérüléseket, gyorsabb gyógyulást, burgonya nagyon, külső gyulladás, szövetek gyulladását, zöldségben található, belekben kialakult, ízületi gyulladásban, köszvényben szenvedők, ízületi gyulladás, köszvény tüneteit, magas vérnyomásnak, emésztési zavarokat, rossz étrendi, burgonyában található, vérnyomás csökkentésében, magas vérnyomás, omega-3 zsírsavaktól, burgonya minden, kognitív aktivitást, vastagbéldaganat, oxigénellátástól, koleszterinszint, cukorbetegséget, perisztaltikus, csökkentésében, szívbetegségek, arcpakolásként, glükózszinttől, teljesítményét, elkészítéséhez, táplálkozással, fogyasztották, összekeverünk, aminosavaktól, választásokat, nagymértékben, betegségekkel, immunrendszer, elkerülhetővé, vérnyomásnak, szekrécióját, gyomornedvek, megtalálható, magnéziumban, értágítóként, leggyakoribb, zsírsavaktól, mennyiségben, gyulladásban, vitaminokban, rosttartalma, csökkenthető, erősítésében, szájfekélyük, rendszeresen, szénhidrátot, ionellátását, sérüléseket, gyulladását, biztosítani, fogyasztunk, burgonyában, köszvényben, nagyszerűen, megkönnyíti, fogyasztása, táplálékról, vitaminokat, közvetlenül, javasolható, antioxidáns, segíthetnek, kielégíthet, hormonoktól, emészthető, fokozhatja, hidratálja, gyógyulást, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4497
- e Hét: 29388
- e Hónap: 60874
- e Év: 265575
|
|
|